Holland – Osztrák Sör & Gastro Party
Új hering nap – Hollandse Nieuwe
Mathias Ház & Sörkert – Magyarhertelend
Egy kis Hollandia Magyaroszágon- gasztronómiai program
Nem kell más tenned, csak pár kilométerre kiruccani hozzánk a Mathias Sörkertbe!
Holland barátaink egyenesen szülőhazájukból elhozzák nektek gasztronómiai kínálatukat.
Dátum: 2023. július 08. szombat
Kezdés: 14:00
Címünk:
7394, Magyarhertelend Bokréta utca 1/a
Hertelendi Termálfürdtől 100 m-re
Rendezvényünkről
Tulajdonképpen Hering Napnak indult rendezvényünk, de aztán egy kis gasztronómiai kerti party-vá átkereszteltük.
Honnan jött az ötlet?
Hollandse Nieuwe – Pácolt Hering
Hollandiában a heringevés különleges hagyomány. Sok turista izgalmasnak találja, amikor először vásárol heringet, megragadja az egész halat a farkánál fogva, és hagyja, hogy tipikus holland módon lecsússzon a torkán. Hollandia és a hering elválaszthatatlanul összefügg, és nincs hollandabb hal, mint a népszerű, úgynevezett Hollandse Nieuwe! A hering kicsi, karcsú, ezüstös hal. Testtömegének körülbelül egynegyede zsírból áll.
Nos, a heringet csak akkor lehet Hollandse Nieuwe-nak nevezni, ha bizonyos százalékban – legalább 16%-ban – zsírt tartalmaz, és megfelelően megtisztították.
Egész évben kapható hollandiában a hering, viszont csak Májustól Júliusig halásszák és ezt a frissen fogott halat hívják „Hollandse Nieuwe”-nak. Minden évben megkezdődik ezután a tradícionális árusítása a frissen fogott halaknak, szinte mindenhol lehet kapni, sőt még több városban és faluban hering fesztivált is rendeznek.
A hering fogyasztása egészséges, mert zsíros hal. A hering omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak a szívbetegségek ellen.
Készítsétek az ízlelőbimbóitok hogy elkápráztassátok magatok pár igazi holland étellel. Ahhoz hogy hiteles képet kapjatok a holland gasztronómiáról, a következő néhány étellel készülünk nektek.
Menu
Sós hering édes zsemlében
– Broodje Haring –
Oké, a Hering egyáltalán nem furcsa, talán csak az hogy a hollandok nyersen szeretik enni.
Ha ez elsőre túl bizarr, és mégis köretre vágysz, akkor savanyú uborka karikákat és hagymakockát kérhetsz mellé. Amennyiben ez a módszer sem tetszik, kérd házilag sütött édeskés hosszúkás zsömlében, és amennyiben kedved tartja, méghozzá kockára vágott vöröshagymával és/vagy csemegeuborkával.
Frikandel Speciál
– Frikandel Speziaal –
Hollandiában nagyon népszerű ez a legtöbbször hosszú, vékony, „virsliszerű”, sötét színű marhahús rolád. Legtöbbször melegen eszik, kisütve.
A Frikandel egyfajta Streetfood-ként vonul végig Hollandia legszebb negyedein. A Frikandel Speciaal egy hosszában bevágott Frikandel közepébe, nyers, apróra kockázott hagymát szórnak, curry ketchuppal illetve majonézzel tálalnak.
Hmm érdemes megkóstolni, isteni finom !
Krumplimánia Holland módra
– Patat met satésaus/oorlog/speciaal –
- Friet of patat met mayo: Sültkrumpli holland majonézzel
- Patat met satésaus: Sültkrumpli satay Szósszal (A satay szósz fő hozzávalója a földimogyoró)
- Patatje oorlog – „háborús krumpli”: Sültkrumpli háborús szósszal – földimogyoró vaj – satay szósszal, majonézzel és apró hagymakockákkal
- Patat speciaal: Sültkrumpli majonézzel, curry ketchupal és hagymával
Holland Sajttál
– Kaas –
A leghíresebb holland dolog a tulipán után, a sajt. Egyszerűen – Isteni! A leghíresebb a Gouda sajt, ezt követi az Edam-i, a Leerdammer (Ez egy védjegy/fantázianév, sokszor csak Maasdam-nak hívják) Ha sörkertünkben jársz, mindenképp ki kell próbálnod.
Marhahúsos „Fasírt”
– Bitterballen –
Végül pedig az isteni rántott húsgolyócskák. Egy esti sörözés/borozás elengedhetetlen kelléke. Igen-igen, ez tükörfordításban valóban azt jelenti, hogy keserű labdák, de nem kell aggódni, ez nem a golyócskák ízére utal, hanem arra, hogy a hollandok eredetileg kedvenc italuk, a gin-szerű Jenever mellé eszegették.
Sörkert harapnivalók
– Finomságok német földről –
A Mathias Sörkertben minden házilag készül és az osztrák és német konyhából válogattuk össze a legfinomabb fogásokat. A laktató szendvicsek mellettt különleges meleg főételeket, sörkorcsolyákat, is kóstolhatsz. Alapanyagaink és receptjeink házilag készített eredeti osztrák és német ízvilággal.
Krumplimánia
– Holland módra –
Miért is? Mivel a hollandok nagy krumplitermelő, krumplievő nép. Különböző nevekkel fordulnak elő különböző városokban/régiókban, de mind ugyanarra az ételre utalnak: A sültkrumplira. A holland sült krumplit kicsit vastagabb hasábokra vágják, nem szalmakrumplinak és hozzá nagyon sokféle szószt kínálnak Nos akkor lássuk, miből válogathatunk:
- Friet of patat met mayo: Sültkrumpli holland majonézzel
- Patat met satésaus: Sültkrumpli satay Szósszal (A satay szósz fő hozzávalója a földimogyoró)
- Patatje oorlog – „háborús krumpli”: Sültkrumpli háborús szósszal – földimogyoró vaj – satay szósszal, majonézzel és apró hagymakockákkal
- Patat speciaal: Sültkrumpli majonézzel, curry ketchupal és hagymával
Osztrák Ízek!
Július 08-án szombaton Holland gasztronómiai Kerti Paryt-ra invitálunk.
Nyár van ! Süt a nap, csiripelnek a madarak és buja zöldek a fák.
Mi lehet szebb egy különleges gasztronómiai délutánnál a sörkertben?
Itt pihenhet, kedves emberekkel találkozhat és kipróbálhatja a holland gasztronómia legtradicionálisabb ízeit, egy jó hideg helyi Kapucinus házi sör mellett.
Szakadjon ki a hétköznapokból és élje át a gondtalan nyaralás hangulatát, barátokkal, párban vagy az egész családdal a Mecsek-i hegyoldalra néző sörkertünkben.
REGISZTRÁLJ AZ ESEMÉNYRE – Registration
Kérjük küldje el részvételi szándékát rendezvényünkre, hogy tudjuk mikor számíthatunk Önre/Önökre!
A részvétel sikeres regisztráció és visszaigazolás esetén érvényes!
Please send us your intention to participate in our event so that we know when we can count on you!
Participation is valid upon successful registration and confirmation!